Straatmanager Pauline van Buuren heeft tijdens corona het idee opgepakt om samen met Architour een audiotour op te zetten voor ‘haar’ straten. Dit idee pakte goed uit en andere straten werden hierdoor geïnspireerd. Een audiotour is een veilige en laagdrempelige manier om meer te leren over de straat / het gebied.
Hoe werkt het opzetten van een audiotour?
Architour heeft de audiotours gemaakt voor Dam, Damrak, Nes, Kalverstraat, Rokin en station Amstel; zie hier deze tours. Hieronder volgen de stappen die je neemt om een zelfde tour op te zetten:
- Wil je ook met Architour werken? Neem contact met ze op.
- Zij komen met een plan voor jouw straat/ gebied. Dat plan bestaat uit een x-aantal plekken waar zij iets over gaan vertellen uit het gebied en hoe lang de podcast duurt.
- Jij geeft feedback (deze plek wel, deze plek niet, deze plek toevoegen etc.)
- Klopt het plan? Dan gaan zij aan de slag met het maken van de teksten voor de audio. Ook maken ze foto’s en geven ze tekstuele beschrijvingen bij deze foto’s. Verder zorgen ze voor een QR-code, zodat iemand die in het gebied is deze kan scannen en dan opent de route en de audiotour op je smartphone. En ze maken een plattegrond die op Maps verschijnt en waar de bolletjes aangeven bij welk punt een audio (of mini-podcast, dat klinkt hipper) te beluisteren is. Zie afbeelding, dit is een screenshot van mijn telefoon, nadat ik de QR-code heb gescand:
- De audiotour (podcast) wordt dus gemaakt en beheerd door Architour en staat ook op hun website
Hoe promoot je een audiotour?
In het kernwinkelgebied heeft bijna elke straat zo’n eigen audiotour en ze zijn daar heel blij mee. Elke straat promoot op haar eigen manier de tours. De ondernemers op de Dam geven bijvoorbeeld de QR-code mee aan hun klanten. Ook wordt er aan het einde van elke tour iets gezegd in de trant van: ben je ook nieuwsgierig naar de Nes of…, luister en loop dan ook deze audiotour. Ook heeft Amsterdam&partners een overzicht op hun website met audiotours, waar deze allemaal onder worden genoemd
Wat kost het maken van een audiotour?
Circa 5.000 euro per audiotour, maar dat ligt volledig aan de straat/ het gebied. Ga er vanuit dat het bedrag hoger is als het gebied uitgebreider is en er meer punten zijn. Ik weet dat de subsidie voor de straten afzonderlijk van elkaar afwijkt, zo heeft de ene straat 50% subsidie gekregen en 50% zelf betaald en de andere straat 100% subsidie gekregen. Via Cora Doppenberg vraag je subsidie aan hiervoor.
Andere mogelijkheden voor een audiotour
- Ze hebben de QR-code met iets als “Luister de podcast / audiotour Zeedijk” op de ruiten van verschillende ondernemers geplakt, wat een efficiënte manier is om bezoekers te laten luisteren en ze hierdoor natuurlijk binnen je gebied te houden
- Ze hebben persoonlijke verhalen van ondernemers, bewoners en bezoekers aan de route/ audio toegevoegd, wat het heel persoonlijk maakt. Ik vind het heel sterk en persoonlijk, mits ze de juiste stem en snelheid hebben